• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Banana
Banane, Foto: Steve Hopson/Wikimedia

Banana

Objavljeno: 22.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Banana (lat. Musa paradisica) duguljasti je, zelenožučkasti plod tropskog drveta Musa sapientium. Bere se dok je potpuno zelena, a zrije u za to napravljenim  posebnim zrionicama diljem Europe. Zrela banana intenzivno je žute boje i ima specifučnu aromu koja se ne gubi ni kada se banana sušenjem pretvori u čisti prah. Plodovi su joj najčešće duguljasti s ili  bez sjemenja (ovisno o vrsti), najćešće žućkasti kad sazriju, kod nekih vrsta mogu bit i tamno ružičasti (Musa Velutina) i crveni. Rastu u obliku karakterističnih busenova, po čemu su specifični.

Banane, Foto: Steve Hopson/Wikimedia

Energetska vrijednost banane od 100 g iznosi 89 kcal/372 kJ. Banane sadrže 74% vode, 1% bjelančevina, 0,5% masti, 13,5% šećera, 23% ugljikohidrata i 3,4% biljnih vlakana. Bogate su kalijem, a sadrže i magnezij, kalcij, fluor, fosfor, željezo, cink i bakar. Banane su isto tako bogate i vitaminima, najviše sadrže beta-karoten, vitamine grupe B te vitamine C i E. Vrlo dobar su izvor vitamina B6 te dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, kalija i mangana. Nezrele banane sadrže oko 25% škroba i tek oko 1% šećera. Prirodna enzimska reakcija zrenja dovodi do konverzije ovako visoke razine šećera iz škroba, tako da zrele banane sadrže oko 20% šećera. Sadrži i probiotske šećere, fruktooligosaharide (inulin).

Banane su se u Jugoistočnoj Aziji kao hrana koristile još u prapovijesti. Prvi Europljani koji su se s njima susreli su bili vojnici Aleksandra Makedonskog u Indiji. U Africi su ih proširili Arapi te europski kolonisti (Španjolci, Portugalci i Englezi) koji su bananu donijeli u Južnu Ameriku. Najveći današnji proizvođači banana jesu Indija, Kina i Brazil. U Ekvadoru i Kostarici banane su najvažnija namirnica za izvoz.

Razne vrste banana gaje se kao ukrasne biljke. Najotpornija na hladnoću vrsta banane koja se i gaji kao ukrasna biljka u vrtu je Musa Basjoo. Njeni plodovi nisu jestivi (brašnasti su i puni sjemenki). A može uz zaštitu preživjeti temperature do -23°C.

Banana split je najpoznatiji desert pripremljen od prerezane banane po dužini, kuglica sladoleda, tučenog slatkog vrhnja i čokoladnog preljeva.

 Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

Breskvice

Breskvice su poznate kao ukusan i prije svega kolač zanimljivog izgleda. Radi se o poznatoj slastici koju su spremale još naše bake u kojoj smo mogli uživati kao djeca. Danas kada smo malo stariji imamo mogućnost sami …

mokri kolac

Mokri kolač

Život bez slatkog je nezamisliv i zato je važno znati nekoliko recepata koji će vam pomoći u pripremi slasnih kolača i torti. Za sve one koji nemaju puno vremena tu je mokri kolač. Kada jednom iskušate ovaj jednostavan i …

muffini od banane, grčkog jogura i zobenih pahuljica

Ukusni muffini za sve koji žele biti fit

Ustvari - puno drugačiji muffini… Za početak, ne sadrže apsolutno nikakvo brašno. Gotovo ništa masnoća (samo iz grčkog jogurta), a na cijeli recept ide samo 1 mala žličica meda ili agavinog sirupa kao …

Prethodna objava: « Marelica
Sljedeća objava: Dunja »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.