• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Bakalar s krumpirom
Foto: Martin Turzak/Shutterstock

Bakalar s krumpirom

Objavljeno: 11.04.2012. Autor: Sanja Štetić

Bakalar danas svi poznajemo kao ribu koja se poslužuje na Badnjak i koja prije svega zahtijeva određen način spremanja, odnosno dosta truda i veliko znanje. Možemo slobodno reći kako je bakalar postao simbolom blagdana i zaista ukusne hrane.

Bakalar s krumpirom, Foto: Martin Turzak/Shutterstock

Bakalar je zapravo riba iz porodice Gadidae, sivosmeđi s tamnim pjegama i bijelim trbuhom. Može narasti do 150 cm, a živi uglavnom u jatima, u hladnim morima te ponajviše na području sjevernog Atlantika.

Kao što smo spomenuli na početku, bakalar je vrlo cijenjena riba koja se koristi u prehrani. Od bakalara se može dobiti i riblje ulje koje je bogato vitaminima. Među najvažnijim proizvođačima smatraju se Norveška, Rusija, Island i Kanada.

Dakle možemo zaključiti kako se radi o ribi vrhunske kakvoće koju je potrebno znati spremiti. Naime danas postoji velik broj načina na koji možemo spremiti bakalar, a oni se naravno odnose na razne juhice i naravno pečenja.

Među popularnije načine spremanja možemo spomenuti i bakalar s krumpirom koji je na neki način postao neizbježan za blagdanksim ručkom, gdje svake godine igra glavnu ulogu.

Bakalar s krumpirom:

  • malo češnjaka
  • zeleni peršin
  • 1 kg krumpira
  • 400 g bakalara
  • 2,5 dl ulja
  • sol
  • papar

Prvo ćete uzeti bakalar i dobro ga namočiti u vodi nakon čega ćete ga oprati i stavit kuhat dok ne postane mekan. Nakon nekog vremena ga izvadite iz vode i očistite od kostiju. U međuvremenu ogulite krumpir, operete ga i narežete na tanke ploške.

Kada pripremite sve potrebne sastojke uzmete posudu za pečenje te posložite red krumpira, red bakalara i tako sve do vrha. Bitno je znati da svaki taj red treba začiniti s malo peršina i preliti toplim uljem. Kada sve posložite dolijte malo vode u kojoj se bakalar kuhao te stavite peći dok krumpir ne omekša.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

rafaelo-kocke

Rafaelo torta

Rafaelo torta raskošna je slastica koju mnogi obožavaju. Omiljena je među djecom, kao i među odraslima. Neodoljivo podsjeća na Raffaello kuglice, odnosno, vrlo mu sličan kolač, Rafaelo kocke. Ono što najviše volimo kod …

krafne s cokoladom

Klasični recept za krafne koje ćete obožavati

U ovo doba godine, pred korizmu, nas ljubitelje slastica, stavlja se na iskušenje izrade još jednog klasika, a to su fine, mirisne i neodoljive krafne. Obzirom da ih tada izrađujemo u ogromnim količinama, teško je …

Istarske fritule

Osim dalmatinskih fritula koje nam mame uzdahe svaki put kad ih probamo, tu su i čuvene istarske fritule koje poput dalamtinskih predstavljaju pravo slatko otkriće svaki put kad ih probamo. Fritule su danas poznate kao …

Prethodna objava: « Montignacova dijeta
Sljedeća objava: Kupus na paradajzu »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.