• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Bakalar s krumpirom
Foto: Martin Turzak/Shutterstock

Bakalar s krumpirom

Objavljeno: 11.04.2012. Autor: Sanja Štetić

Bakalar danas svi poznajemo kao ribu koja se poslužuje na Badnjak i koja prije svega zahtijeva određen način spremanja, odnosno dosta truda i veliko znanje. Možemo slobodno reći kako je bakalar postao simbolom blagdana i zaista ukusne hrane.

Bakalar s krumpirom, Foto: Martin Turzak/Shutterstock

Bakalar je zapravo riba iz porodice Gadidae, sivosmeđi s tamnim pjegama i bijelim trbuhom. Može narasti do 150 cm, a živi uglavnom u jatima, u hladnim morima te ponajviše na području sjevernog Atlantika.

Kao što smo spomenuli na početku, bakalar je vrlo cijenjena riba koja se koristi u prehrani. Od bakalara se može dobiti i riblje ulje koje je bogato vitaminima. Među najvažnijim proizvođačima smatraju se Norveška, Rusija, Island i Kanada.

Dakle možemo zaključiti kako se radi o ribi vrhunske kakvoće koju je potrebno znati spremiti. Naime danas postoji velik broj načina na koji možemo spremiti bakalar, a oni se naravno odnose na razne juhice i naravno pečenja.

Među popularnije načine spremanja možemo spomenuti i bakalar s krumpirom koji je na neki način postao neizbježan za blagdanksim ručkom, gdje svake godine igra glavnu ulogu.

Bakalar s krumpirom:

  • malo češnjaka
  • zeleni peršin
  • 1 kg krumpira
  • 400 g bakalara
  • 2,5 dl ulja
  • sol
  • papar

Prvo ćete uzeti bakalar i dobro ga namočiti u vodi nakon čega ćete ga oprati i stavit kuhat dok ne postane mekan. Nakon nekog vremena ga izvadite iz vode i očistite od kostiju. U međuvremenu ogulite krumpir, operete ga i narežete na tanke ploške.

Kada pripremite sve potrebne sastojke uzmete posudu za pečenje te posložite red krumpira, red bakalara i tako sve do vrha. Bitno je znati da svaki taj red treba začiniti s malo peršina i preliti toplim uljem. Kada sve posložite dolijte malo vode u kojoj se bakalar kuhao te stavite peći dok krumpir ne omekša.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

svedski kolac

Švedski kolač

Zahvaljujući raznim kulturama i načinu življenja tako postoje i razni recepti iz svih krajeva svijeta. Švedski kolač je primjer koliko i strana kuhinja može biti dobra. Ovaj jednostavan  i ukusan kolač tipičan je za …

pletenica s nutellom i ljesnjacima

Pletenica s Nutellom i lješnjacima

Nutellu volimo u svakom obliku, pa sam tako došla do ideje da za svjetski dan te iste slastice pripremim lješnjak bombu. Ovo je brzi desert koji će uveseliti svakog nutelloljupca. ☺ Sastojci: 600 g glatkog …

mileram kocke

Kremasto savršenstvo – Mileram kocke

Sigurno vam se dogodilo da kupujete ona xxl pakiranja koja ne stignete potrošiti. Meni se to prečesto događa pogotovo kad su u pitanju mliječni proizvodi. Tako je nastao ovaj kolač, koji je oduševio sve ukućane i goste. …

Prethodna objava: « Montignacova dijeta
Sljedeća objava: Kupus na paradajzu »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.