Bakalar danas svi poznajemo kao ribu koja se poslužuje na Badnjak i koja prije svega zahtijeva određen način spremanja, odnosno dosta truda i veliko znanje. Možemo slobodno reći kako je bakalar postao simbolom blagdana i zaista ukusne hrane.
Bakalar je zapravo riba iz porodice Gadidae, sivosmeđi s tamnim pjegama i bijelim trbuhom. Može narasti do 150 cm, a živi uglavnom u jatima, u hladnim morima te ponajviše na području sjevernog Atlantika.
Kao što smo spomenuli na početku, bakalar je vrlo cijenjena riba koja se koristi u prehrani. Od bakalara se može dobiti i riblje ulje koje je bogato vitaminima. Među najvažnijim proizvođačima smatraju se Norveška, Rusija, Island i Kanada.
Dakle možemo zaključiti kako se radi o ribi vrhunske kakvoće koju je potrebno znati spremiti. Naime danas postoji velik broj načina na koji možemo spremiti bakalar, a oni se naravno odnose na razne juhice i naravno pečenja.
Među popularnije načine spremanja možemo spomenuti i bakalar s krumpirom koji je na neki način postao neizbježan za blagdanksim ručkom, gdje svake godine igra glavnu ulogu.
Bakalar s krumpirom:
- malo češnjaka
- zeleni peršin
- 1 kg krumpira
- 400 g bakalara
- 2,5 dl ulja
- sol
- papar
Prvo ćete uzeti bakalar i dobro ga namočiti u vodi nakon čega ćete ga oprati i stavit kuhat dok ne postane mekan. Nakon nekog vremena ga izvadite iz vode i očistite od kostiju. U međuvremenu ogulite krumpir, operete ga i narežete na tanke ploške.
Kada pripremite sve potrebne sastojke uzmete posudu za pečenje te posložite red krumpira, red bakalara i tako sve do vrha. Bitno je znati da svaki taj red treba začiniti s malo peršina i preliti toplim uljem. Kada sve posložite dolijte malo vode u kojoj se bakalar kuhao te stavite peći dok krumpir ne omekša.