Avokado je voće koje se često naziva i aligatorskom kruškom zbog svog izgleda. Oblik je kruškolik dok tamnozelena nepravilna i hrapava kora podsjeća na aligatorovu kožu. Smatra se kako je ovo voće jedno od najboljih nutritivnih biljaka u prirodi.
Uspijeva u tropskim područjima, a najviše raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Avokado raste na drveću koje može biti visoko i do 20 metara. Listovi su elipsastog oblika dužine do 12 centimetra. Cvjeta od siječnja do ožujka, a samo se 0,1% cvjetova opraši. Plod avokada može težiti i do dva kilograma. U Hrvatskoj se ovo voće ne uzgaja radi nepovoljne klime, poznati su neki zasadi koji se nalaze na samom jugu u blizini Dubrovnika.
Smatra se kako se avokado počeo uzgajati još 8.000 godina prije Krista, a da je prvotno područje bilo u prašumama Južne Amerike. Drevni su narodi vjerovali kako avokado ima čarobne moći i imali su pravo. U njemu se nalazi više topivih vlakana i bjelančevina od bilo kojeg drugog voća, još sadrži mnoge minerale, među kojima ima najviše kalija.
Bez obzira na količinu masti koju sadrži, ovo se voće preporuča za smanjenje razine kolesterola u krvi. Prema nekim istraživanjima jednostruko nezasićene masti mogu smanjiti rizik od srčanog udara za više od 30%. Uz poželjne masti avokado obiluje antikancerogenim spojem glutationom i biljnim sterolom koji onemogućuje apsorpciju kolesterola iz hrane.
Često se koriti i avokadovo ulje koje je izrazito ukusno i zdravu, a mnogi svjetski kuhari ga koriste kao nadomjestak maslinovom ulju. Sastavom je gušći od maslinovog, a i najviše točka zagrijavanja mu je viša. Ovo ulje daje elastičnost koži i pomlađuje ju.
Prilikom kupovine avokada pripazite da ne uzmete prezreli. Isprobajte njegovu težinu i izaberite najtežeg. Nakon kupovine držite ga još par dana dok ne dozrije. Avokado je zreo kad je njegovo meso zelene boje.
Mnoga se jela pripremaju sa avokadom. Među njima je najpoznatije guacamole, dip koji se priprema od avokada, rajčice, luka, čilija, limunova soka, soli i korijandera. Avokado možete dodati u salate sa raznim svježim povrćem ili ga pripremiti u juhama sa krastavcima.
Autor: M.T., Foto: coyot/Pixabay