• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Avokado

Avokado

Objavljeno: 30.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Avokado je voće koje se često naziva i aligatorskom kruškom zbog svog izgleda. Oblik je kruškolik dok tamnozelena nepravilna i hrapava kora podsjeća na aligatorovu kožu. Smatra se kako je ovo voće jedno od najboljih nutritivnih biljaka u prirodi.

Uspijeva u tropskim područjima, a najviše raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Avokado raste na drveću koje može biti visoko i do 20 metara. Listovi su elipsastog oblika dužine do 12 centimetra. Cvjeta od siječnja do ožujka, a samo se 0,1% cvjetova opraši. Plod avokada može težiti i do dva kilograma. U Hrvatskoj se ovo voće ne uzgaja radi nepovoljne klime, poznati su neki zasadi koji se nalaze na samom jugu u blizini Dubrovnika.

Smatra se kako se avokado počeo uzgajati još 8.000 godina prije Krista, a da je prvotno područje bilo u prašumama Južne Amerike. Drevni su narodi vjerovali kako avokado ima čarobne moći i imali su pravo. U njemu se nalazi više topivih vlakana i bjelančevina od bilo kojeg drugog voća, još sadrži mnoge minerale, među kojima ima najviše kalija.

Bez obzira na količinu masti koju sadrži, ovo se voće preporuča za smanjenje razine kolesterola u krvi. Prema nekim istraživanjima jednostruko nezasićene masti mogu smanjiti rizik od srčanog udara za više od 30%. Uz poželjne masti avokado obiluje antikancerogenim spojem glutationom i biljnim sterolom koji onemogućuje apsorpciju kolesterola iz hrane.

Često se koriti i avokadovo ulje koje je izrazito ukusno i zdravu, a mnogi svjetski kuhari ga koriste kao nadomjestak maslinovom ulju. Sastavom je gušći od maslinovog, a i najviše točka zagrijavanja mu je viša. Ovo ulje daje elastičnost koži i pomlađuje ju.

Prilikom kupovine avokada pripazite da ne uzmete prezreli. Isprobajte njegovu težinu i izaberite najtežeg. Nakon kupovine držite ga još par dana dok ne dozrije. Avokado je zreo kad je njegovo meso zelene boje.

Mnoga se jela pripremaju sa avokadom. Među njima je najpoznatije guacamole, dip koji se priprema od avokada, rajčice, luka, čilija, limunova soka, soli i korijandera. Avokado možete dodati u salate sa raznim svježim povrćem ili ga pripremiti u juhama sa krastavcima.

Autor: M.T., Foto: coyot/Pixabay

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

baklava od višanja

Baklava od višanja

Baklava je pravi primjer koliko ukusan može biti kolač, a da nije ispunjen uobičajenom kremom. Radi se o tradicionalnom kolaču koji dolazi iz Turske i za mnoge predstavlja pravu poslasticu. Baklava je odličan način da se …

chocolate chip cookies

Veganska inačica chocolate chip cookies

Pored svih torti, kolača i krema obični keksići su kod mene često zanemareni. Danas sam odlučila ispraviti tu nepravdu. Do sad sam radila razne zdrave, bez glutena, sa sušenim voćem verzije ovih keksića ali danas su …

Cokoladna torta od maka

Sočna torta od čokolade i maka

Razmišljate o tome da napravite tortu za blagdane? Želite li nesto čokoladno, sočno i ukusno. Donosim vam recept za ovu fantaziju u kombinaciji sa makom i vanilijom. Za sve slatkoljupce evo ljubav na čokoladni prvi …

Prethodna objava: « Naranča
Sljedeća objava: Cimet »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.