• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Alge, namirnice bogata vitaminima
Alga na tanjuru, Foto: Whologwhy/Flickr

Alge, namirnice bogata vitaminima

Objavljeno: 30.10.2012. Autor: Lana Kovačić

Alge žive u svim morima svijeta, a kao prehrana su služile isključivo istočnim zemljama. U kuhinjama se koriste makroalge, a najveći potrošači na svijetu su Japan, Kina i Koreja, dok se u europskim zemljama najviše koristi u Irskoj i na Islandu.

Alga na tanjuru, Foto: Whologwhy/Flickr

Najveći proizvođač algi je Kina, oko 90% svjetske količine se uzgoji u akvakulturama, dok se samo 10% algi vadi iz prirodnih staništa. Postoje četiri velike skupine algi: smeđe, zelene, plave i crvene.

Kao namirnica alge su veoma zdrave, sadrže veliku količinu vitamina B i ostalih minerala. Skoro uopće nemaju masnoća tako da im je energetska vrijednost malena. Preporuča se za konzumiranje ljudima koji imaju problema sa visokim krvnim tlakom ili onima koji imaju povišen kolesterol u krvi.

Ljudi alge diljem svijeta koriste kao sredstvo za mršavljenje, posebno smeđe alge. U njihovom se pigmentu nalazi tvar koja pospješuje skidanje kilograma. Alge se mogu konzumirati sirove tako da ih dobro operete i ostavite da se moče u vrućoj vodi oko 15 min.

Osim na ovaj način sušene se alge mogu mrviti i dodavati raznim jelima i umacima. Alge se kupuju najčešće u trgovinama zdravom hranom i to u sušenom obliku. Više od 20 vrsti svježih algi se koristi samo u Japanu, a neke od njih ćemo navesti u nastavku:

Kombu je zelena alga širokih listova koja živi u hladnim vodama ispred Japana. Uzgaja se više od 300 godina u zemlji domovini, a u svijetu u zadnjih 40 godina. S ovim se algama rade pikantne kisele juhe.

Nori je vrsta koja obuhvaća više od 30 sorti zelenih ili crvenih algi. Ta je alga najčešća u uzgoju, a samo je se u Japanu godišnje proizvede preko 300.000 tona. Odmah nakon Japana je Velika Britanija u kojoj je najzastupljenija u Irskoj.

Klamatske se alge najviše uzgaju u SAD-u, a uzimaju se iz Gornjeg Klamatskog jezera u Oregonu. Specifične su po tome što se mogu 100% probaviti pa su idealne za djecu, trudnice i starije osobe. Prilikom konzumiranja algi zapamtite da dolaze iz prirode i da nisu umjetno sintetizirane.

Autor: S.Š.

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

krafne s cokoladom

Klasični recept za krafne koje ćete obožavati

U ovo doba godine, pred korizmu, nas ljubitelje slastica, stavlja se na iskušenje izrade još jednog klasika, a to su fine, mirisne i neodoljive krafne. Obzirom da ih tada izrađujemo u ogromnim količinama, teško je …

brownie

Browniesi s tamnom čokoladom

Browniesi s tamnom čokoladom bit će idealan desert za sve ljubitelje kvalitetnijih čokolada, s većim postotkom kakaa i gorčine. Ovaj savršeni kolač topi se u ustima već nakon prvog zalogaja. Idealne je teksture, iznutra …

međimurska gibanica

Međimurska gibanica – tradicionalni hrvatski kolač

Međimurska gibanica je slatko jelo nacionalne hrvatske kuhinje, točnije Međimurske. Sastoji se od 12 tankih kora i 4 sloja nadjeva a to su mljeveni mak, svježi kravlji sir, naribane jabuke i mljeveni orasi. U izradi …

Prethodna objava: « Muffini, jednostavan desert
Sljedeća objava: Krumpir s mahunama i lukom »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.