• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Ajvar, vrijeme je za zimnicu
ajvar
Ajvar, Foto: patrisyu/Shutterstock

Ajvar, vrijeme je za zimnicu

Objavljeno: 17.08.2013. Autor: Sanja Štetić

Ajvar, kao prilog koji danas poznajemo, nije započeo svoj put baš kako bismo zamislili. Sama riječ korijen vuče iz turske riječi havyar i sugerira jelo koje se spravljalo od kavijara. Tek kasnije kao zamjena ovom jelu ponuđena je alternativa u obliku crvenog ajvara čiji primarni sastojci su paprika i patliđan.

ajvar
Ajvar, Foto: patrisyu/Shutterstock

Ajvar je postao posebice popularno jelo svojstveno za balkansku kuhinju i proširio se nakon Drugog svjetskog rata. Upravo vrijeme pred kraj kolovoza i do polovice rujna ono je u kojem su paprike najpogodnije za ovo jelo na vrhuncu zorenja, pa se opskrbite svime što vam je optrebno za ovaj dugi podhvat, jer vrijeme za spravljanje zimnice samo što nije.

Za ajvar se tradicionalno bira mesnata crvena paprika u obliku roga i zreli patliđani. Postoje dva načina pripreme. U jednom se paprike i patliđani peku na pladnju na otvorenoj vatri, a u drugom kuhaju. Nakon pečenja povrće treba neko vrijeme ostaviit da miruje poklopljeno kako bi još omekšalo i zatim se melje. Smljevena smjesa stavlja se u velik lonac gdje će kuhati još nekoliko sati i sada se  dodaje češnjak i suncokretovo ulje.

U nekim receptima moguće je dodati i nešto octa kako bi se produžila konzervacija proizvoda. Ubacite još i sol i papar, a želite li posebice jak i pikantan ajvar nisu na odmet ni čili papričice.  Kada je smjesa gotova i velik dio vode je ispario prelijte je direktno u stakleneke i začepite dok  je još topla. Želimo vam ugodno spravljanje zimnice i ukusne zimske obroke uz ovaj sjajan prilog. Dobar tek!

 Sastojci:

  • 7 kg paprike
  • 7 kg patliđana
  • 5 žlica soli
  • 4 žlice šećera
  • papar
  • 1 litra ulja
  • glavica češnjaka
  • ljute papričice (po želji, 5 komada će dati blagu ljutinu, a želite li pikantniji ajvar dodajte još toliko)

Autor: L.K.

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

palacinke u vinskoj pjenici wine chateau

Palačinke u vinskoj pjenici – Wine Chateau

Kod nas doma palačinke se peku gotovo pa svaki vikend. Brzo su i jednostavno rješenje kada stignu nenajavljeni gosti ili kada u kući netko postavi pitanje: „Jel' ima nešto slatko?“ Ovog puta donosim recept za obične …

Brze i ukusne čokoladne kocke

Čokolada je postala sinonim za nešto fino i ukusno. Postala je sinonim za namirnicu za koju je skoro svaki drugi čovjek zainteresiran. Iako je davno u naš svijet došla kao gorak okus nečeg novog, zahvaljujući dvojici …

Galette sa smokvama

Galette sa smokvama – bez glutena

Danas vam donosim jedan recept koji je, zbog jednostavnosti pripreme, savršen za vruće ljetne dane kad vam se ne da pripremati nešto komplicirano, a želite uživati u savršenstvu okusa. Obožavam Galette u svim …

Prethodna objava: «prirodna sredstva za čišćenje Ocat nije samo dodatak salati
Sljedeća objava: Dalmatinska rožata dalmatinska rožata»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.