• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Ajvar, vrijeme je za zimnicu
ajvar
Ajvar, Foto: patrisyu/Shutterstock

Ajvar, vrijeme je za zimnicu

Objavljeno: 17.08.2013. Autor: Sanja Štetić

Ajvar, kao prilog koji danas poznajemo, nije započeo svoj put baš kako bismo zamislili. Sama riječ korijen vuče iz turske riječi havyar i sugerira jelo koje se spravljalo od kavijara. Tek kasnije kao zamjena ovom jelu ponuđena je alternativa u obliku crvenog ajvara čiji primarni sastojci su paprika i patliđan.

ajvar
Ajvar, Foto: patrisyu/Shutterstock

Ajvar je postao posebice popularno jelo svojstveno za balkansku kuhinju i proširio se nakon Drugog svjetskog rata. Upravo vrijeme pred kraj kolovoza i do polovice rujna ono je u kojem su paprike najpogodnije za ovo jelo na vrhuncu zorenja, pa se opskrbite svime što vam je optrebno za ovaj dugi podhvat, jer vrijeme za spravljanje zimnice samo što nije.

Za ajvar se tradicionalno bira mesnata crvena paprika u obliku roga i zreli patliđani. Postoje dva načina pripreme. U jednom se paprike i patliđani peku na pladnju na otvorenoj vatri, a u drugom kuhaju. Nakon pečenja povrće treba neko vrijeme ostaviit da miruje poklopljeno kako bi još omekšalo i zatim se melje. Smljevena smjesa stavlja se u velik lonac gdje će kuhati još nekoliko sati i sada se  dodaje češnjak i suncokretovo ulje.

U nekim receptima moguće je dodati i nešto octa kako bi se produžila konzervacija proizvoda. Ubacite još i sol i papar, a želite li posebice jak i pikantan ajvar nisu na odmet ni čili papričice.  Kada je smjesa gotova i velik dio vode je ispario prelijte je direktno u stakleneke i začepite dok  je još topla. Želimo vam ugodno spravljanje zimnice i ukusne zimske obroke uz ovaj sjajan prilog. Dobar tek!

 Sastojci:

  • 7 kg paprike
  • 7 kg patliđana
  • 5 žlica soli
  • 4 žlice šećera
  • papar
  • 1 litra ulja
  • glavica češnjaka
  • ljute papričice (po želji, 5 komada će dati blagu ljutinu, a želite li pikantniji ajvar dodajte još toliko)

Autor: L.K.

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

Cheesecake s malinama

Cheesecake s malinama koji se topi u ustima

Cheesecake je jedan od meni najdražih kolača što zbog okusa što zbog jednostavne pripreme. Također ostavlja puno prostora mašti i kombiniranju s raznim voćem. Ovog puta recept za obični cheesecake nadogradila sam tako …

vanilin kiflice

Vanilin kiflice s orasima koje se tope u ustima

Vjerojatno ste još kao djeca razmišljali kako ćete jednog dana poput svoje mame i bake stajati u kuhinji s nekoliko recepata i pripremati neke od ukusnijih kolača. Za sve one koji su o tome razmišljali dan je došao i sad …

jaffa torta

Jaffa torta u 4 sloja koju će svi obožavati

Jednom sam na blogu @domacica.sanja pročitala kako je ona od svoje mame stekla jednu lijepu naviku, a to je da kada ima najavljene goste, ukoliko ima vremena, ispeče kolač, a rado ga ponese i u goste. Isto to sam ja …

Prethodna objava: «prirodna sredstva za čišćenje Ocat nije samo dodatak salati
Sljedeća objava: Dalmatinska rožata dalmatinska rožata»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.