Ajvar, kao prilog koji danas poznajemo, nije započeo svoj put baš kako bismo zamislili. Sama riječ korijen vuče iz turske riječi havyar i sugerira jelo koje se spravljalo od kavijara. Tek kasnije kao zamjena ovom jelu ponuđena je alternativa u obliku crvenog ajvara čiji primarni sastojci su paprika i patliđan.

Ajvar je postao posebice popularno jelo svojstveno za balkansku kuhinju i proširio se nakon Drugog svjetskog rata. Upravo vrijeme pred kraj kolovoza i do polovice rujna ono je u kojem su paprike najpogodnije za ovo jelo na vrhuncu zorenja, pa se opskrbite svime što vam je optrebno za ovaj dugi podhvat, jer vrijeme za spravljanje zimnice samo što nije.
Za ajvar se tradicionalno bira mesnata crvena paprika u obliku roga i zreli patliđani. Postoje dva načina pripreme. U jednom se paprike i patliđani peku na pladnju na otvorenoj vatri, a u drugom kuhaju. Nakon pečenja povrće treba neko vrijeme ostaviit da miruje poklopljeno kako bi još omekšalo i zatim se melje. Smljevena smjesa stavlja se u velik lonac gdje će kuhati još nekoliko sati i sada se dodaje češnjak i suncokretovo ulje.
U nekim receptima moguće je dodati i nešto octa kako bi se produžila konzervacija proizvoda. Ubacite još i sol i papar, a želite li posebice jak i pikantan ajvar nisu na odmet ni čili papričice. Kada je smjesa gotova i velik dio vode je ispario prelijte je direktno u stakleneke i začepite dok je još topla. Želimo vam ugodno spravljanje zimnice i ukusne zimske obroke uz ovaj sjajan prilog. Dobar tek!
Sastojci:
- 7 kg paprike
- 7 kg patliđana
- 5 žlica soli
- 4 žlice šećera
- papar
- 1 litra ulja
- glavica češnjaka
- ljute papričice (po želji, 5 komada će dati blagu ljutinu, a želite li pikantniji ajvar dodajte još toliko)
Autor: L.K.