Tijesto za pizzu

Pizza je danas postalo jelo bez kojeg se doslovno ne može, ako ništa drugo tada barem jedan dan u mjesecu. Radi se o iznimno popularnoj hrani za koju danas postoji velik broj recepata, možemo reći da dozvoljava veliku slobodu kada odlučujemo što ćemo staviti na nju.

Tijesto za pizzu, Foto: Africa Studio/Shutterstock

Što se tiče gornjih sastojaka imamo slobodu, ali kada je u pitanju tijesto mnoge zaboli glava. Naime nekima je jednostavno nemoguće pogoditi pravi omjer svih sastojaka da bi tijesto bilo fino kao iz pizzerije. Unatoč tome što neki još uvijek čuvaju recept kao tajnu, danas postoji toliko različitih načina kako napraviti dobro tijesto za pizzu.

Dakle odlučite li uveseliti svoje ukućane, tada vam savjetujemo da nabavite:

  • glatko brašno (300 g)
  • sol (1 žlica)
  • kvasac ( 15 g)
  • maslinovo ulje (3 žlice)
  • topla voda (150 ml)

Znači uzmete kvasac i dobro ga razmutite u malo tople vode. Pričekate da odstoji par minuta nakon čega dodate sol, ulje, već dignuti kvasac te još malo tople vode. Tijesto pokrijete i pričekate dok se volumen ne udvostruči. Nakon što se tijesto dignulo razvaljate ga na veličinu kalupa. Dalje stavljate sve one sastojke koji vama odgovaraju.

U drugom receptu potrebno je imati:

  • 80 dkg brašna
  • malo kvasca
  • sol
  • šećer
  • 2 dcl mlijeka
  • 2 žlice ulja.

Dakle potrebno je prvo zagrijati mlijeko dok ne bude mlačno, nakon čega se dodaje brašno i kvasac te malo šećera. Potrebno je sve dobro promiješati i pustiti poklopljeno da odstoji deset minuta. U međuvremenu u veliku posudu stavimo brašno i sol te kvasac koji se već dignuo te malo tople vode. Dobro promiješamo te dodajemo malo ulja. Tijesto je nakon toga potrebno ostaviti na toplome i pokriveno oko 45 minuta.

Komentiraj