Orahovac

Orahovac je poznati domaći liker koji se koristi još od davnina. Naime radi se o likeru koji se nekada pio kao lijek za ublažavanje brojnih tegoba. Danas je to jedan od mnogih likera koje možemo probati i u kojima možemo uživati, a da ne spominjemo kako danas postoje zaista brojni načini spremanja ovog ukusnog likera.

Orahovac, Foto: Berislav Kovacevic/Shutterstock

Liker od oraha ili orahovac nekada se primjenjivao kao lijek, a danas kao ukusno piće. Želite li sami iskušati način spremanja ovog pića tada vam možemo dati par natuknica o tome kako ga spremiti.

Orahovac:

  • 12 oraha
  • ¾ kg šećera
  • 2 šipke vanilije
  • 1 litra domaće rakije

Potrebno je na dno velike staklenke staviti šećer, naliti rakiju, staviti orahe i vaniliju. Pritom je bitno sve ostaviti poklopljeno na tamnom mjestu dok šećer ne otopi i to barem dva do tri tjedna, nakon čega je potrebno preliti u bocu i poslužiti kao liker. Dobro je znati da što se orasi dulje drže u rakiji, okus je puno intenzivniji, a boja tamnija. Orasi se mogu u rakiji ostaviti i po nekoliko mjeseci.

Komentiraj