Liker od trešanja

Ako ste ljubitelj raznih likera,a pgotovo onih voćnih tada vam savjetujemo da par likera koji će vam fino odgovarati za vrijeme vrućih ljetnih dana. Tu naravno mislimo na čuveni liker od trešanja za koji vam nije potrebno neko veliko znanje i umijeće, već samo dobra volja i želja da se napravi nešto novo.

Liker od trešanja, Foto: ryby/Shutterstock

Dosadilo vam je čekati izlazak kako biste uživali u određenim pićima, mi vam savjetujemo da pokušate sami napraviti liker od trešanja. Trešnja je inače poznata kao voće čiji plodovi imaju malu energetsku, a veću hranjivu vrijednost. Plod je bogat supstancama koje djeluju protiv slobodnih radikala. Sadrže 86% vode, 1,1 g proteina, 14 g ugljikohidrata te 0,5 g masti i mineralne soli te vitamine A, B1, B2, B6, C, PP i biotin.

Liker od trešanja:

  • 1,5 l vode
  • 5 kg zrelih trešanja
  • 4 l rakije
  • 4 kg smeđeg šećera

Uzmete oprane i ocijeđene trešnje koje prvo zgnječite te stavite u veliku teglu koju potom prelijete rakijom i povežete. Nakon toga ostavite teglu na toplom mjestu otprilike 5 tjedana, nakon čega alkoholni sok procijedite kroz višestruko savijenu gazu.

U vodu dodate šećer, koju potom prokuhate povremeno miješajući kako bi se šećer otopio. Dobivenu tekućinu je potrebno ohladiti, a zašećerenu vodu sjediniti s alkoholnim sokom te promiješati i sipati u čiste boce, koje ćete potom zatvoriti i čuvati na suhom i tamnom mjestu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *