Džem od jagoda

Vjerojatno ste dosada imali priliku više puta u životu probati džem od nekog voća. No koliko se put dogodilo da niste znali razliku recimo između džema i marmelade. Nekima se vjerujemo to dogodilo barem jednom u životu, pa da raščistimo tu nedoumicu.

Džem od jagoda, Foto: lsantilli/Shutterstock

Glavna razlika između džema i marmelade leži u činjenici kako se džem pravi samo od jedne vrste voća, odnosno od cijelih plodova ili većih komada voća koji se moraju vidjeti. Zbog prirodne boje, mirisa i okusa, može mu se dodati do 5% prirodnog voćnog soka.

Džem prije svega mora imati prirodan okus i miris voća od kojeg je napravljen, a ne smije sadržavati neupotrebljive dijelove kao što su koštunice i peteljke. Zaista zanimljivo i prije svega poučno.

Jagoda kao voće izuzetno je privlačna velikom broju ljudi, a da negovorimo o brojnim slasticama koje se daju napraviti od ovog voća. Tu naravno mislimo na razne kolače i torte, a ne smijemo zaboraviti i čuvene jagode sa šlagom i čokoladom. Ovdje ne smijemo izostaviti ni jedinstveni okus sladoleda od jagode.

Dakle kao što možete primjetiti džem od jagoda prava je vitaminska bomba i izuzetno zahvalna namirnica, koju bi trebalo imati praktički svako kućanstvo, jer istovremeno zadovoljava potrebu za slatkim, a opet s druge strane zdravije je od jedenja slatkiša kao takvih.

Džem od jagoda:

  • 50 ml soka od crnog ribizla
  • pola kile jagoda
  • 20 g mješavine za želiranje
  • 450 g šećera
  • pola naranče

Prvo što morate napraviti je očistiti jagode i narezati ih na kockice, nakon čega ćete u zdjelu sa šećerom dodati mješavinu za želiranje što ćete sve dobro promiješati, gdje na kraju dodamo jagode i opet sve dobro izmješamo.

Umeđuvremenu ugrijemo lonac gdje dodamo sok od crnog ribizla. Pričekamo da zavrije te dodamo jagode i kuhamo na srednje jakoj vatri. Nakon par minuta spremljenu mješavinu stavimo u staklenke koje potom čvrsto zatvorimo te čuvamo na haldnom mjestu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *