Osim poznatih uštipaka u kojima još uvijek znamo uživati kada se nađemo na selu, postoje i drugi stariji recepti koji nam izazivaju slinu na usta. Pritom naravno mislimo na razne varijacije koje se rade od tijesta. Tu prije svega mislimo na čuvene fritule kojima se najviše veselimo u hladnim zimskim mjesecima.
Danas razlikujemo nekoliko recepata prema kojima se rade fritule, no slobodno možemo reći kako su najpoznatije dalmatinske i istarske fritule. Odlučite li se spremiti dalmatinske, možemo vam dati par natuknica kako da ih napravite.
Sastojci za dalmatinske fritule
- 1 l ulja za prženje
- vanilin šećer
- 1,5 kg brašna
- malo vode
- bademi
- malo mištrala
- 1 mala čaša rakije
- 30 g kvasca
Priprema dalmatinskih fritula
- Uzmite kvasac, brašno i vodu te umjesite tijesto
- Ostavite ga da se diže
- U drugu zdjelu treba prosijati 1,5 kg brašna, a u samoj sredini napraviti rupicu gdje ćete usuti kvasac i doliti malo posoljene tople vode
- Tijestu zatim treba dodati malu čašu rakije, mištrala te šaku isjeckanih badema, nakon čega ga ponovno ostavitte da se digne
- Nakon što postigne željenu visinu potrebno je oblikovati fritule
- Stavite ih u vruće ulje dok se ne zarumene
- Nakon što su gotove pospete ih vanilin šećerom i poslužite tople
Ako se još niste odlučili, obavezno pogledajte recpte za fritule s jogurtom ili klasične krafne.
Foto: Mikus Jo/Shutterstock