Dalmatinske fritule

Osim poznatih uštipaka u kojima još uvijek znamo uživati kada se nađemo na selu, postoje i drugi stariji recepti koji nam izazivaju slinu na usta. Pritom naravno mislimo na razne varijacije koje se rade od tijesta. Tu prije svega mislimo na čuvene fritule kojima se najviše veselimo u hladnim zimskim mjesecima.

Dalamtinske fritule, Foto: Mikus Jo/Shutterstock

Danas razlikujemo nekoliko recepata prema kojima se rade fritule, no slobodno možemo reći kako su najpoznatije dalmatinske i istarske fritule. Odlučite li se spremiti dalmatinske, možemo vam dati par natuknica kako da ih napravite.

Dalmatinske fritule:

  • 1 l ulja za prženje
  • vanilin šećer
  • 1,5 kg brašna
  • malo vode
  • bademi
  • malo mištrala
  • 1 mala čaša rakije
  • 30 g kvasca

Prvo što ćete napraviti je uzeti kvasac, brašno i vodu te umjesiti tijesto koje ćete potom ostaviti da se diže. U drugu zdjelu potom treba prosijati 1,5 kg brašna, a u samoj sredini napraviti rupicu gdje ćete usuti kvasac i doliti malo posoljene tople vode.

Tijestu ćete zatim dodati malu čašu rakije, mištrala te šaku isjeckanih badema, nakon čega ga ponovno ostavljate da se digne. Nakon što postigne željenu visinu potrebno je oblikovati fritule i stavljati ih u vruće ulje dok se ne zarumene. Nakon što su gotove pospete ih vanilin šećerom i poslužite tople.

Komentiraj